Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
09.08.2021

Serinin ikinci kitabı Yaralı Hafıza kitapçılarda!

<< TÜM HABERLER

Yaralı Hafıza, sekiz farklı yazarın, kaybettikleri yakınlarının akıbetini soran ve adalet arayan kişilerle görüşmelerinin derlemesinden oluşuyor.

Gökçer Tahincioğlu’nun derlediği Yaralı Hafıza’daMehtap Ceyran, Gezi protestolarında 15 yaşında öldürülen Berkin Elvan’ın annesini ziyaretini; Pınar Öğünç, Muş’un Vartinis köyünde anne babası ve yedi kardeşi eve hapsedilerek yakılmış Aysel Öğüt’le konuşmalarını; Sevilay Çelenk, Silopi’de 6 ve 7 yaşında öldürülen iki çocuğun babasıyla mektuplaşmalarında konuştuklarını ve konuşamadıklarını; Özlem Akcan, Liceli Şiyar Kaymaz’ın sağ kurtulduğu katliamla ilgili adalet mücadelesini; Sibel Oral, 2006’da Diyarbakır’da gaz fişeğiyle vurularak yaşamını kaybeden iki çocuğun ailesiyle buluşmalarını; Mehveş Evin, Dargeçit’te “kaybedilen” yakınlarının önce haberini, sonra mezarlarını ve adaleti arayan aileleri; Hanife Kardelen Işık, 12 Eylül davasını; Pelin Buzluk, Hrant Dink’in katledilmesinin hafızadaki izini anlatıyor.

Bu kitap, cezasızlık kültürüne karşı yürüttüğümüz hukuk mücadelesinin bir parçası olarak gazeteci-yazar Gökçer Tahincioğlu ve İletişim Yayınları’nın ortaklığında yayınladığımız iki kitaplık serinin ikincisi. 

Hafıza Merkezi olarak uzun süredir Faili Belli sitesinde dava dosyalarına dair notları, duruşma raporlarını ve zaman çizelgelerini kullanarak unutturulmak, gözden kaçırılmak, kapatılmak istenilen olayların, dosyaların, davaların belleğini tutuyoruz. Bu zemin üzerinde kurgulanan iki kitapta izleme ve arşivlemeye yönelik mevcut çalışmalarımızı anlama, anlamlandırma ve karşı anlatı oluşturma çabasına taşımak niyetindeyiz. 

Yaralı Hafıza: Kayıpları ve Kıyımları Hatırlamak, yakın tarihteki katliamların, cinayetlerin, ve kayıpların hafızadaki izini sürüyor. O hafızanın, adalet talebinin bir kaynağı olması gerektiğini gösteriyor bize. Aynı çalışma kapsamında Haziran ayında yayımlanan Kayıp Adalet kitabı davaların hukuki boyutuna odaklanmıştı. Bu kez cezasızlığın toplumsal etkilerine geride kalanların adalet arayışı ve tanıklıkları merceğinden bakıyoruz.

Yaralı Hafıza’yı İletişim Yayınları web sitesi üzerinden ve kitapçılardan edinebilirsiniz. 

Kitaptan bir bölüm okumak için tıklayınız.


Kitaptan

“Oğlumun mahallede oynadığı, birlikte koştuğu çocuklara rastlıyorum bazen. (…) Berkin’i de böyle hayal etmek istiyorum, edemiyorum Büyüdüğünde yüzünün alacağı şekli gözümde canlandıramıyorum Hayalimde bile büyümüyor. Çocuk olarak kaldı o. (…) Oğlum öldürülmeseydi, bugün nasıl bir hayatımız olurdu merak ediyorum ve bunu hiç bilemeyeceğim. Geleceği kaybettim.”

Gülsüm Elvan

“Babasını da devlet öldürdü fakat gömebildik. Herkesin kocasını öldürüyorlar diye o kadar üzülmedim. Oğlum da kimseden değerli değil. Ama gömebilseydik bari. Aklımızdan hiç çıkmıyor. Yemek yerken, dolaşırken… Ölülerini gömebilen insanlara imreniyorum. Biz Kürdler, hepimiz kemiğe dönüştük…”

Hediye Coşkun